بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pengikut

Bersama Membangunkan Ekonomi Ummah :-)

Khamis, Disember 27, 2012

Hidayah Itu Sangat Indah

Assalamualaikum... Baru je update post, update lagi.. Rajin pula nak update 2 3 hari ni. Rasa kembali suatu perasaan seperti dulu yang meluahkan dalam blog seperti meluahkan terhadap rakan2. Sebab yang baca blog ini adalah rakan2 saya... kan? Terima kasih daun keladi, saya update post baca lagi... Hehe.. Kebelakangan ni selalu je rasa seperti ada masa. Bukan kerana hidup sedang senang lenang, tapi mungkin banyak waktu untuk diri ini tergamam. Memikirkan lepas satu, satu ujian menimpa.. Ujian ini bukan tanda Allah benci kita, tapi itu tanda Allah sayang. Ada sesuatu disebalik kejadian itu. Kan? Ujian adalah, tarbiyah dari Allah.. Salah satu bait lirik dalam nasyid yang kita biasa dengar dalam IKIM.FM.. Cewwahhh.. Padahal dalam kereta  asyik tune 94.8 je. Hot FM. Got cha!!... Astaghfirullahalazim... Amir.. Amir... Sebenarnya bila fikir masalah2 ni, cuba husnuzdon kepada Allah. Barangkali dicelah-celah kesulitan hidup itu terselit secebis hidayah dan rahmat yang bakal menyerikan hati seorang mukmin ini.. Dalam herbalife pun saya selalu diajar, 'POSITIF! POSITIF! POSITIF!'... Haa... So, kena selalu positif. Bila sebut hidayah, teringat dulu bagaimana kali pertama merasakan atau sedar datangnya hidayah itu atau petunjuk. Manusia ini seperti kita tahu, sifatnya alpa, leka, lalai.. Itulah saya sendiri. Kadang-kadang rasa sempurna hanya dengan mendirikan solat. Namun hati ini selalu terpesong bila akal tidak terlintas untuk perkara2 ibadah yang jelas seperti jasa kepada ibubapa, menghindari maksiat, membantu agama Allah, dan banyak lagi... Saya dulu seorang yang saaaaaangat agresif dan negatif. Terutama bila meningkat remaja. Zaman sekolah menengah. Walaupun sekolah agama, SMKA Nurul Ittifaq tapi perangai ya Allah... Teruk... Tidur lewat, melepak, tak turun solat subuh kat surau dgn penghuni asrama lain, subuh pukul 7 pagi tu dah biasa, malas study, tak siapkan homework, kenakan junior, buat orang sakit hati, dan banyak lagilah.. Tak habis sampai esok nak bagitahu semua. Itulah cabaran besar buat diri ini bila berada jauh nun di sana dari keluarga. Keluarga di Setiu, tinggal kat asrama di Besut. 50KM kot. 1 jam perjalanan dengan kereta.

Bila diingatkan balik, ada satu ketika yang sangat istimewa dalam hidup bagi saya. Berjumpa seorang insan yang luar biasa. Ustaz Mizan... Kenal?
Alhamdulillah. Jumpa juga ustaz dalam google.

Tuannya kecik molek. Tapi berjiwa besar dan mampu menawan hati keras ini. Suatu hari pada 2008 sekolah menjemput beliau untuk satu kendalian program. Dari situlah bermula satu kesedaran yang amat luar biasa dalam hati kotor ini. Ustaz Mizan menceritakan perit beliau sewaktu zaman kecil dulu. Bagaimana kehilangan ibu tercinta, hidup dalam serba kekurangan, melanjutkan pelajaran ke timur tengah dan tidak punya wang untuk pulang ke Malaysia, ditimpa penyakit kronik di sana.. SubhanaAllah.. Diri ini mula malu pada Allah. Betapa banyak Allah memberikan nikmat, tapi baru sedar... Sebenarnya panjang lagi detik bersama ustaz yang boleh dikongsi. Tetapi biarlah dulu. Sesiapa yang pernah mengikuti program bersama beliau akan mengerti. Jatuh air mata membasahi bumi bila kata2 beliau meresap ke dalam fikiran dan hati kita semua. Wajah Ustaz Mizan akan diingati hingga akhir hayat. Ustaz, doakan saya ke syurga ustaz, doakan saya menjadi salah seorang insan yang terpilih olehNya, yang diakui ummat oleh Baginda s.a.w...

Saat yang paling mencurahkan air mata menanggung sebak, apabila memeluk tubuh ustaz. Berbisik ditelinga ustaz mengatakan 'ustaz, saya banyak dosa, saya banyak melakukan maksiat, saya mahu bertaubat ustaz'... Setiap hari masih melakukan dosa juga. Tapi sesungguhnya Allah itu maha pengampun lagi maha pengasihani. Masih memberikan pelbagai nikmat walau diri ini sering melakukan dosa. Allahurabbi...

Ampunkanku ya Allah!

Tiada ulasan:

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq
form 1 & form 2 bekap vokal... form 3 - form 5 baru main perkusi (percussion).. Ni gambar di Nasyid PPDa Kebangsaan 2008. Lokasi: SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

My Family...

My Family...

Pengakap SMKANI 2005..

Pengakap SMKANI 2005..
Aku kat barisan belakang sebelah kiri.. Pandai2 la cari.. hehehe

Menggamit Memori

Menggamit Memori
Syukur apabila mendapat Johan Nasyid Karnival PPDa Negeri Terengganu 2008. Sekaligus melayakkan kami ke peringkat kebangsaan buat pertama kalinya setelah penat bertarung dipentas peringkat negeri beberapa tahun sebelumnya... Alhamdulillah..