بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pengikut

Bersama Membangunkan Ekonomi Ummah :-)

Rabu, April 06, 2011

Siapa berminat untuk bermain PERKUSI / PERCUSSION?

Assalamualaikum... Apa khabar semua? Harap sihat2 la utk pembaca blog hamba ni.. Untuk post kali ni aku nak buat iklan pulak.. Bukan iklan minyak urut, bukan iklan minyak gatal2.. Hahaha.. Ni iklan untuk sahabat2 di laman internet khususnya atau seluruh rakyat Malaysia amnya. kalau luar negara tu belum masanya lagi kot. hu3.. Baiklah, berapa ramai sahabat2 kita yang kenal dengan perkusi? Atau lebih mudah dikenali dengan bahasa omputih, percussion.. Haa.. Mesti ada jugak terpinga-pinga kecuali mereka yg muka skima zaman sekolah dulu iaitu bebudak nasyid sekolah. He3.. Ok, antara contoh item atau instrumen percussion adalah kongga, djembe, yenki, darbuka. Dalam nama2 item tu, ada sub-brand lagi. Jenis kulit ke, genting ke, dan banyak lagilah. Selain perkakas2 besar ni, orang jamming percussion jugak guna 'toys', seperti cowbell, shaker, tambourine, dan beberapa lagi. Irama2 percussion pulak seperti untuk kongga ada antaranya diberi nama tumbao, calypso, inang, afro, dan banyak lagi. Bagi aku jamming percussion ni satu cabang hiburan yg berfaedah la daripada melepak, bersosial lebih2, ini mendatangkan satu kepuasan yg lebih lagi sebenarnya. Bermain percussion sampai peluh2. Haha.Lagipun ciri2 alat muzik percussion ini bertepatan dengan ciri2 yg dibenarkan syarak kerana iainya tidak bertali dan boleh dikatakan jauh juga dari unsur2 melalaikan seperti rock2 tu semua. Sebab bermain percussion ni penuh dengan unsur kelembutan.. cewaahhhh.. he3.. Lastly, yg nak diiklankan adalah khidmat sbg pembimbing percussion. Tgk poster iklan kat bawah:-



Lebih kepada perkongsian. Nak kata side income tu boleh la jugak. Ni servis paling murah kot. Haha..  Anyway, kalau ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi nombor 011-19446546 (Celcom)... Atau nombor yg tertera dalam poster tu. K, wassalam :-) 

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq
form 1 & form 2 bekap vokal... form 3 - form 5 baru main perkusi (percussion).. Ni gambar di Nasyid PPDa Kebangsaan 2008. Lokasi: SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

My Family...

My Family...

Pengakap SMKANI 2005..

Pengakap SMKANI 2005..
Aku kat barisan belakang sebelah kiri.. Pandai2 la cari.. hehehe

Menggamit Memori

Menggamit Memori
Syukur apabila mendapat Johan Nasyid Karnival PPDa Negeri Terengganu 2008. Sekaligus melayakkan kami ke peringkat kebangsaan buat pertama kalinya setelah penat bertarung dipentas peringkat negeri beberapa tahun sebelumnya... Alhamdulillah..