بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pengikut

Bersama Membangunkan Ekonomi Ummah :-)

Jumaat, April 02, 2010

Aku & Pengakap (Sekolah Menegah)

Di SMKANI lain pula ceritanya.. awal2 aku join pengakap SMKANI mse form1 rase kcewa sgt.. sbb aku jelez tgk unit beruniform lain brlatih kwad cm kadet polis wanita (paling gempak) & st. john ambulance perempuan. Aku pelik sbb acara kawat mase tu dimonopoli oleh team perempuan.. alahai.. aku dh givap dgn pengakap, so blik umah tu aku tnye pndpat ayh aku, cmne lw aku tukar unit bruniform ni.. sbb aku brminat nk join st. john pulak.. bukan pe, dorang aktif mse tu. P ayah mngingatkan aku kpd slogan pengakap iaitu ‘sekali berpengakap slamanye terus brpengakap’.. so, aku pegang la kata2 tu.. x jdik tukar.. aku kkal dlm pengakap. Mase prjumpaan prtame pengakap 2005, dipimpin oleh bberape org senior form5 mse tu iaitu abg salimi, abg shahabudin, & aku x igt sape lg.. hu3. Slesai prjumpaan, ahli yg form 1 & form 2 kne kwad dlu.. smbil tu abg2 ni nk cari pelapis squad leader.. sorang2 kne test. Sampai giliran aku, aku igt lagi kne ‘sound’ kt kwn aku tu sorang (aku stil igt bdk tu) sbb suare aku ‘halus’ dlm nasyid.. suare lum matured. Huhuhu.. p aku snyap je.. smpai je kt depan uh, aku cuba buat yg trbaik.. mcm prtndingan pringkat negeri skolah rendah dlu. Bila bdk poyo td tu dgr, amik ko.. pndang rendah lg kt org.. kn dh dpt malu.. dye yakin sgt td sbb abg2 senior tu ckp dye yg trbaik sbelum aku kluar tuh.. sbb tu aku tkut nk pndang rendah pd org lain & ckup benci org yg suke pndang rndah kt org lain.. sbb bimbang nanti kita jgk akan dpt malu. (renung2 kan lah).. so dpt la kt aku tuk command kwad ptg tu. Beberape bulan lpas tu, keluar la notis & pngumuman sal prkhemahan agung di Taman Rehlah.. sume kenal uh. So ni la yg aku tggu2.. aku pun ambik borang, byar duit. Settle.. lpas ni prsiapan aktiviti pulak.. aku trlibat 2 acara je dlm prkhemahan ni iaitu persembahan kebudayaan & prtndingan kwad.. ok lah tu tuk junior cm aku nih.. at least ade jgk nk banding dgn junior lain. So prsembahan di prkhemahan tu kitorang buat sketsa pendek lpas tu dikir barat. Yg aku igt join mse tu mustaqim, alif, aqil, kema, hafizul, & aku sbg tukang ‘gendang anak’ dikir barat (sorang form1).. lepas prsmbahan tu, kitorang buat latihan kwad prtame kali tuk tnding esok. Mmg agk giler ah.. aku biase brlatih 2 bulan tuk prtndingan. P ni x smpai 24jam sbelum prtndingan.. hahaha.. tp squad leader tuk prtndingan tu abe aqil. Rupe2nye abg2 yg lain dh pro kwad ni.. abe aqil ajak aku join skali mgkin dye prcayekan aku sbb skolah rendah dlu dh ke pringkat negeri brsame adik dye, Afif (kwan rapat aku)… semua kputusan diprkhemahan tu aku dh x igt sbb dh 5 thun brlalu.. hu3..

Msuk form2, aktiviti pngakap aku brmula dgn prtndingan kwad hari kokurikulum SMKANI 2006. Agk mngejutkan sbb thun tu aku jd squad leader utk pasukan pengakap ni sdangkan abe Aqil msih form5 di sekolah tu.. p aku cube biasekan diri tuk lawan suare abg2 & kakak2 dr unit lain yg 2 3 thun lbih tua dr aku.. hohoho.. Alhamdulillah, sperti dijangkakan kami kalah hari tu.. yela, squad leader form2 nk lawan form5?? Jgn mimpi r.. hahaha… p kwad aku x hbis di situ thun tu. Kali ni join camping lagi di Lata Belatan.. kak sini aku msuk 2 acara gk, prsembahan & kwad.. tp kali ni aku brlakon plak.. no percussion.. huhuhu.. sal kwad pulak. Lg pening kpale.. sblum ni ade abe Aqil tuk ‘follow up’ bdk2 ni.. tp kali ni aku kne buat sdiri sbb abe Aqil x gi prkhemahan thun ni.. mklum la, prepair tuk SPM. Mmg susah giler.. xde sape nk dgr arahan aku suh gi brlatih kwad.. tp aku xnak givap agi.. aku nk brtnding jgk wlaupun x ckup korum. Last2 dpt jgk kumpul 10 org trmasuk aku.. ckup2 syrat minima dlm prtndingan tuh.. tu pun lpas puas pjuk bdk2 ni.. hadoii.. Akhir tahun 2006 ni lagi best sbb aku brpeluang ke Jambori Pengakap Malaysia ke 11 di Kuala Pilah, Negeri9.. huhuhu.. byk pengalaman aku dpt kt sana melalui aktiviti2 yg disediakan.. flying fox, abseling, radio amatur, & byk lagi..

2007 aku brpengakap dlm prkhemahan tahunan je.. kali ni di Kem Bukit Kluang, brhampiran pantai Air Tawar.. tahun tu Wan Muhamad (form4 2007) yg handle selaku ktua kontinjen Pengakap.. mmg best bekerja dgn dye.. x ego & selalu positif.. tahun tu best jgk dpt buat sketsa dgn geng2 yg ‘satu kepala’ dgn aku cm sapiq yunan.. hahaha.. p 2007 x byk citer Pengakap aku.. huhuhu..

2008 ni paling x dpt aku lupakan dlm berpengakap.. brmula dgn hari kokurikulum SMKANI 2008, aku start kumpul kwn2 (lebih selesa dipanggil kwn brbanding anak buah, tkut dilabel besar kepala) untuk brlatih kwad.. thun tu Wan Muhamad td la pengerusi.. amat terharu sbb beliau walaupun SPM tahun ni, tetap sggup join prtndingan kwad ni.. dan x berase janggal dgn aku sbg junior jd squad leader. Bgitu juga dgn khairol anuar, fahmi malik, nasrul (pokko) & kembar faizan faizal.. senior paling spoting. Semoga mereka brjaye slalu. Thun tu jgk aku prkenalkan kwad bunga atau formasi kpd pengakap SMKANI.. aku minta tolong dari abg aku (ex-Putera MTD) utk ajar aku sterusnya kngsi ilmu tu dgn kwn2 kwad yg lain bila mse latihan.. amat mengagumkan dgn komitmen yg diberikan oleh kwn sepengakap semua, shingga brjaye buat kwad pedang yg aku kira paling rumit.. tiba hari prtndingan, dgn ahli pling ramai brbanding unit lain iaitu 31 org, aku meletakkan harapan johan tahun ini.. tp apakan daya, mgkin tiada rezeki lg.. kami hnya dpt tmpat ke-3 slepas tewas dgn kdet polis wanita dan KRS perempuan.. mmg frust, tp aku cuba brsikap professional dan akur dgn kputusan juri.. bulan 6, aku ke prkhemahan agung SMKANI lagi.. kali ni di Taman Rehlah (tmpat same 2005 dlu).. tahun ni aku trpakse ambil alih tugas Wan Muhamad sbg ketua kontinjen sbb beliau x hadir prkhemahan tahun ni.. so brbekalkan ilmu & semangat, aku cuba buat yg trbaik.. alhamdulillah, thun tu pengakap mendpt JOHAN dlm 5 acara drpd 6.. skali gus dpt johan keseluruhan. Huhuhu.. dan aku dpt hadiah sbg pserta terbaik prkhemahan thun tu.. terima kasih kpd kwn2 semua yg trlibat hari tu.. kjayaan ni bukan kjayaan ‘aku’, tp kjayaan ‘kita’.. syukur sgt2.. akhir thun 2008 iatu pd 15-20 November, aku skali lg brpeluang ke jambori pengakap iaitu Jambori Antarabangsa Johor ke-24 yg diadakan di Batu Pahat. Kat sini pun aku temui pengalaman yg x disangka. Brmula tklimat kontinjen Besut di SMKANI beberape hari sebelum brtolak, aku dpt undian trtinggi tuk jd ktua kntinjen Besut.. bukan pe, dh pserta Besut 28 org & 19 darinya geng SMKANI... mne aku x mnang.. adoii.. pape pun aku trime je tnggungjwb tu.. mls nk byk cter.. sterusnyer brtolak ke jambori tersebut.. smpai mlm.. so brsih kwasan, dirikan khemah, then tidur terus mlm tu.. pagi keesokkannya, brkumpul utk tklimat dan lantik ktua kntinjen.. kali ni Besut daerah paling rmai psertanye.. bila cikgu Tg Razali (ktua komanden Trg) tnye sape yg biase bg command tuk kwad, aku dgr ade 1 suare sebut ‘Amir’.. sape la bangang sgt tuh.. hahaha.. trus aku dipanggil.. undi kali ni pun menang.. tp aku gugup giler nk trime jawatan ktua kntinjen negeri ni.. mampus.. pape pun org dh lantik, so buat yg trbaik.. tp aku perasan ade 1 kumpulan ni dr sekolah daerah Kuala Terengganu x selesa dgn prlantikan aku sbb dorang mgharapkan ktua kontinjen dr kelompok dorang.. aku pun bukan nk sgt la.. x pyh nk kutuk blakang2 ni.. huhuhu.. ade 1 lg yg mngejutkan aku kt jmbori ni. Bila hari terakhir sbelum brtolak balik, bru aku sedar yg rupa2nye pserta prempuan igt aku ni cikgu.. hahaha.. klakor la bdk2 ni.. hu3.. ptutla jmpa aku snyum je.. (hrmat sbg cikgu).. mjurla sorang tu mri tnye sbelum aku blik.. ha3.. pe laa.. aktiviti pengakap aku thun 2008 brakhir di jambori tu..

2009, aku form5 dh.. hu3.. so thun ni team kwad pengakap diberi kpercyaan utk mewakili skolah dl prtndingan kwad NGO & GO pringkat daerah Besut.. tp menang sguhati je. Xpelah, buat prmulaan.. hu3. thun ni ada buat hari kokurikulum jgk.. tp aku x jd squad leader dh.. aku nk buat cm abe Aqil buat kt aku dlu.. sbelum kita keluar, tggalkan pelapis dlu. So aku latih pok pa (form2) utk jd squad leader kali ni. Tp dorang hanya dpt sguhati.. xpela, pngalaman tu penting.. thun ni aku konpius samade nk gi ke tidak camping thun ni. Sbb folio PSV aku brlambak lg.. huhuhu.. last2 ats nasihat guru pengakap, aku pergi. Ambil risiko uh.. hu3.. thun ni kontinjen pngakap x gempak sgt la.. aku pun xnak tekan lebih2 dh sbb nk fokus study plak.. so kwad kali ni aku command then aku x igt la dpt no brape.. huhuhu.. tu la kli trakhir aku jd squad leader tuk pengakap SMKANI.. memang aku puas hati sgt dgn thap pglibatan aku dlm pengakap ni.. hasrat aku ialah brdftar sbg pengakap kelana bila di IPT nanti.. kegiatan sebegini mmberi kita byk ilmu yg kita xkan dpt dlm kelas. Agk kecewa juga bila disindir rakan2 tentang pncapaian pengakap aku ni melebihi pncapaian akademik. Mcm ni la, kita xkan phm minat seseorang tu sbb lain org, lain minat.. rmbut same hitam, hati lain2 bro. Kgiatan ni semua adalah hobi aku & minat aku.. klau korang minat bola, org lain x boleh nk kaitkan pncpaian bola tu dgn pncapaian akademik sbb bola tu dh mmg minat.. minat semulajadi wjud dlm diri. Bnda dh minat, msti buat lbih baik. Akademik paling penting, tp jgn prtikaikan dgn minat td. Akademik kita boleh cuba dan akur dgn kmampuan. Hanya kita shaja thu kmampuan kita dan buat yg trbaik.. SEKALI BERPENGAKAP, SELAMANYA TERUS BERPENGAKAP… ^_^

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq
form 1 & form 2 bekap vokal... form 3 - form 5 baru main perkusi (percussion).. Ni gambar di Nasyid PPDa Kebangsaan 2008. Lokasi: SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

My Family...

My Family...

Pengakap SMKANI 2005..

Pengakap SMKANI 2005..
Aku kat barisan belakang sebelah kiri.. Pandai2 la cari.. hehehe

Menggamit Memori

Menggamit Memori
Syukur apabila mendapat Johan Nasyid Karnival PPDa Negeri Terengganu 2008. Sekaligus melayakkan kami ke peringkat kebangsaan buat pertama kalinya setelah penat bertarung dipentas peringkat negeri beberapa tahun sebelumnya... Alhamdulillah..