بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pengikut

Bersama Membangunkan Ekonomi Ummah :-)

Ahad, April 25, 2010

Menjiwai SOUTUL ITTIFAQ ^_^

Melangkahnya aku ke dunia nasyid ini apabila memasuki SMKA Nurul Ittifaq pada tahun 2005 di usia 13 tahun (form 1). Ustazah Rubiha mula interview aku secara x rasmi masa minggu ke-2 masuk SMKANI. orientasi form 1 pun x slesai lg mase tu. Bila fez time ustazah dgr suara aku, wajah ragu2 mula kelihatan sebab aku mane la pernah nyanyi. hahaha.. suare, hampeh. hu3.. tapi setiap kali latihan nasyid, aku diajak. Persembahan pentas ku yg pertama pd bulan 2 di SMK Saujana, Setiu sempena majlis anti dadah pe ntah. aku pn dh lupe.. 2005 dulu.. hu3.. Soutul Ittifaq dijemput utk buat persembahan. Itu lah prsembahan pertama & terakhir disaksikan oleh kedua ibubapa aku sepanjang aku brgiat dalam bidang nasyid bersama Soutul Ittifaq ni.. Alhamdullilah, aku dpt juga msuk prtandingan nasyid PPDa tahun tu sebagai bekap vokal.. Festival nasyid bagi kat senior2 dlu.. PPDa ni yg bulan 7. Pertama kali masuk pertandingan pun aku x gugup sebab nampak muka2 senior yg confident & bersemangat untuk bertanding.. so karakter diorang telah mempengaruhi aku.. di pertandingan peringkat daerah tu kami Johan.. hepi nye aku. kali prtama join dh menang. senior2 rilex je sbb dorang dh biase naik pentas peringkat negeri.. aku je 'darak'. huhuhu.. so, bertolak la kami ke SMK Tg Ampuan Intan Kuala Berang untuk pertandingan peringkat negeri Terengganu.. hohoho.. kami menginap di SMK Matang. di pertandingan ni juga aku jumpa abang aku, Ammar.. dia team nasyid Setiu, aku team Besut. Syukur, Soutul Ittifaq dpt tempat ke-3 tahun tu.. ok la tu bagi aku yg belum sampai setahun join ni.
2005.. Try cari sendiri yg mane 1 aku. huhuhu..
2006 aku form 2. join nasyid lagi.. masih bersama senior2 yg sama. Tahun ni kami ke peringkat negeri lagi yg diadakan di Dungun. Menetap di asrama UiTM Dungun, dan bertanding di SM Teknik Dungun.. tahun ni kami dpt Naib Johan Negeri.. & masa ni Soutul Ittifaq tewas dgn markah yg tipis je dgn johan.. xpela, mgkin xde rezeki lg nk ke pringkat kebangsaan.. 2006 tu je prtandingan aku brsama Soutul Ittifaq sbb utk festival masih diwakili oleh senior2..

2007 aku dh nk PMR. tp tetap join.. sakit telinga dgr sindiran2 guru yg mndesak aku stop dulu nasyid & fokus pd PMR.. tp dah degil sgt, join jgk.. tahun ni brlaku perubahan yg besar kesan drpd tamat prsekolahan senior2 aku dulu.. drpd bekap vokal, aku disuruh brmain prcussion iaitu yenki. Secara jujurnya, aku x minat main yenki, tp minat nak main kongga.. tp mgkin xde rezeki aku lagi kot nak main kongga.. so senior aku yg setahun lebih tua main kongga tu, dia ialah Umar Mokhtar a.k.a Yad.. huhuhu. aku tetap di posisi yenki. tp yg best tahun ni aku dh boleh msuk prtandingan festival yg selalu diberi pd senior2... huhuhu.. Syukur, dlm festival dpt ke pringkat negeri yg diadakan SMK Tg Ampuan Intan Kuala Berang.. juga tuan rumah mase aku form 1 dulu utk prtndingan PPDa prngkat negeri 2005. Festival tu dpt ke-3 je.. Untuk PPDa 2007 mmg amat brtuah kerana Soutul Ittifaq menang tnpa brtnding utk mewakili Besut.. tahun tu Besut tuan rumah utk peringkat negeri dan prtndingan brlangsung di SMK Nasirudin Shah.. Yg best lg aku dh start main kongga utk PPDa ni. Besar harapan utk mndapat johan pd thun tu.. tp apakan daya, hanya meraih naib johan.. xde rezeki lg la tu.

Permulaan nasyid 2008 ni agk kecewa kerana tewas di festival peringkat daerah lg dgn SMKA WAtaniah.. tp mula mngorak langkah di prtndingan PPDa. Alhamdulillah, menang di peringkat daerah & lyk mewakili Besut ke peringkat negeri.. huhuhu.. tahun tu diadakan di kemaman.. dwn majlis perbandaran Kemaman. Menginap di SMK Chukai. Syukur sgt2 pd thun ni kerana brjaya menamatkan penantian Soutul Ittifaq selama 7 tahun utk ke kebangsaan.. Kami diumumkan johan negeri thun tu.. hepi giler.. maka brtolaklah kami ke kebangsaan thun tu yg diadakan di SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu & menginap di SMK Dato' Ahmad Maher.. Hanya mndapat saguhati, tetapi tidak kecewa kerana dpt ke kebangsaan pun sudah 1 kepuasan bg kami.. huhuhu..
Abang Kongga di PPDa Kebangsaan 2008.. hehehe
2009 pula permulaan yg baik apabila mndapat johan utk festival.. berjaya ke peringkat negeri yg diadakan di SMKA Durian Guling, Marang. Tahun tu x dapat no terus di peringkat negeri.. huhuhu.. xpela.. Untuk PPDa pula lg la kecewa.. tewas di peringkat daerah lg dgn SMKA Wataniah.. 5 tahun join nasyid, tu la kekalahan yg pertama mngeluarkan air mata aku.. hohoho.. tp nk wat cmne dh xde rezeki.. itulah perjalanan aku bersama Soutul Ittifaq di dlm wadah nasyid ni.. 6 kali ke pringkat negeri, & 1 kali ke pentas kebangsaan. saat yg xkan ku lupakan sepanjang hayat ku.. terima kasih sangat2 buat Ustazah Rubiha & suami, cg Lan kerana membimbing ku... Kini hasrat utk mngembangkan industri nasyid & muzik berkobar-kobar dlm jiwa ku.. huhuhu. semoga TIADA HALANGAN, HANYA PELUANG.. amin..
2009.. Gambar sewaktu pertandingan pertama ku untuk tahun ini.

Ahad, April 04, 2010

Memang perit!!!!

Kelmarin,3 April 2010 adalah hari paling mendebarkan bg aku. Dlm hidup aku, ada 2 aset aku yg aku xkan bg org sentuh iaitu dompet dgn handphone aku. tapi dlm kejadian kelmarin, mak suruh aku pergi umah tokwan untuk ambil ayam kampung yang ditempah. bila sampai, rupa-rupanya ayam tu belum disembelih. ayam tu dh dikurung dlm sangkar.. so tugas aku ambil ayam tu pastu bwk pergi kt ayah ngoh (pak sdare) utk disembelih.. ayam prtame aku bwk keluar dr sangkar kecik tuh ok lagi.. x buas sgt.. ayam ke-2, aku bukak penutup pastu hulur tgn, x nak kluar.. aku bengang, aku bukak sket lagi penutup tu. sekelip mate je dye boleh melompat keluar. ape lagi, aku kejar lah. tp dgn body aku ni mmg x larat. so kumpul budak2 yg ade kt situ ajak skali. akhirnyer dpt la oleh spupu aku, anih yg baru darjah 4. lega rasa.. tp aku x sedar lg mase ni dompet aku dh trcicir sbb ralik sgt kjar ayam tuh.. hohoho.. siap sembelih, aku blik umah pd pukul 10 pagi. kne cepat2 sbb mak nak msak plak.. bile blik umah, aku terus dgn rutin aku cam biase. online facebook, tgk tv, makan, tido, & etc.. shingga la pukul 5.45 ptg. ayah suruh aku hantar adik aku izzah form 5 thun ni ke sekolah dye SMK Lembah Bidong. maklum la, hari sabtu masuk asrama la.. nak hantar ni aku kena bawa lesen. aku cari la dompet aku ni merata-rata dlm rumah.. aku bukan jenis letak dompet rata-rata. selalu atas meja dlm bilik tuh je.. aku dah cemas sbb izzah pun dh lewat nak msuk asrama. aku takut nak bagitaw ayah.. tp beranikan diri jgk. aku cakap kat ayah dompet aku mungkin jatuh kat umah tokwan.. so ayah ckp pergi umah tokwan dulu cari.. sbb xkan nak hantar izzah tanpa lesen. aku pergilah.. tension giler aku bwk kete.. laju sgt2.. sampai je, aku terus cari dompet tu.. pusing punyer pusing, last2 aku nampak 1 objek hitam atas rumput yg mghijau.. tepi jalan je.. ape lagi, terus terkam ah. yeah!!! mmg dompet aku.. mule2 aku x check duit. tp tgk ic, lesen, bank card, & warantty2 card dlu. pas tu baru la aku check duit.. syukur sgt2.. hampir sratus ringgit dlm tu masih ade. maknenyer xde sape2 jumpa lagi dompet ni.. yg herannye, dh la dompet tu duk tmpat lapang yg bersih, dkat dgn laluan awam sbb tepi tu kdai makan tapi xde sorang pun perasan.. syukur sgt2.. lepas jumpa tu terus pergi hantar izzah.. mcm x prcaye, aset yg aku xkan bg org lain sentuh boleh hilang & berada di tmpat awam selama 8jam.. aku dah hampir gila mase tu.. aku juz pikir, kalu orang nak ambil duit tu, ambil la. tp tolong letak balik dompet tu brsame dokumen2 yg lain.. Alhamdulillah, semua selamat akhirnye.. ^_^

Jumaat, April 02, 2010

Aku & Pengakap (Sekolah Menegah)

Di SMKANI lain pula ceritanya.. awal2 aku join pengakap SMKANI mse form1 rase kcewa sgt.. sbb aku jelez tgk unit beruniform lain brlatih kwad cm kadet polis wanita (paling gempak) & st. john ambulance perempuan. Aku pelik sbb acara kawat mase tu dimonopoli oleh team perempuan.. alahai.. aku dh givap dgn pengakap, so blik umah tu aku tnye pndpat ayh aku, cmne lw aku tukar unit bruniform ni.. sbb aku brminat nk join st. john pulak.. bukan pe, dorang aktif mse tu. P ayah mngingatkan aku kpd slogan pengakap iaitu ‘sekali berpengakap slamanye terus brpengakap’.. so, aku pegang la kata2 tu.. x jdik tukar.. aku kkal dlm pengakap. Mase prjumpaan prtame pengakap 2005, dipimpin oleh bberape org senior form5 mse tu iaitu abg salimi, abg shahabudin, & aku x igt sape lg.. hu3. Slesai prjumpaan, ahli yg form 1 & form 2 kne kwad dlu.. smbil tu abg2 ni nk cari pelapis squad leader.. sorang2 kne test. Sampai giliran aku, aku igt lagi kne ‘sound’ kt kwn aku tu sorang (aku stil igt bdk tu) sbb suare aku ‘halus’ dlm nasyid.. suare lum matured. Huhuhu.. p aku snyap je.. smpai je kt depan uh, aku cuba buat yg trbaik.. mcm prtndingan pringkat negeri skolah rendah dlu. Bila bdk poyo td tu dgr, amik ko.. pndang rendah lg kt org.. kn dh dpt malu.. dye yakin sgt td sbb abg2 senior tu ckp dye yg trbaik sbelum aku kluar tuh.. sbb tu aku tkut nk pndang rendah pd org lain & ckup benci org yg suke pndang rndah kt org lain.. sbb bimbang nanti kita jgk akan dpt malu. (renung2 kan lah).. so dpt la kt aku tuk command kwad ptg tu. Beberape bulan lpas tu, keluar la notis & pngumuman sal prkhemahan agung di Taman Rehlah.. sume kenal uh. So ni la yg aku tggu2.. aku pun ambik borang, byar duit. Settle.. lpas ni prsiapan aktiviti pulak.. aku trlibat 2 acara je dlm prkhemahan ni iaitu persembahan kebudayaan & prtndingan kwad.. ok lah tu tuk junior cm aku nih.. at least ade jgk nk banding dgn junior lain. So prsembahan di prkhemahan tu kitorang buat sketsa pendek lpas tu dikir barat. Yg aku igt join mse tu mustaqim, alif, aqil, kema, hafizul, & aku sbg tukang ‘gendang anak’ dikir barat (sorang form1).. lepas prsmbahan tu, kitorang buat latihan kwad prtame kali tuk tnding esok. Mmg agk giler ah.. aku biase brlatih 2 bulan tuk prtndingan. P ni x smpai 24jam sbelum prtndingan.. hahaha.. tp squad leader tuk prtndingan tu abe aqil. Rupe2nye abg2 yg lain dh pro kwad ni.. abe aqil ajak aku join skali mgkin dye prcayekan aku sbb skolah rendah dlu dh ke pringkat negeri brsame adik dye, Afif (kwan rapat aku)… semua kputusan diprkhemahan tu aku dh x igt sbb dh 5 thun brlalu.. hu3..

Msuk form2, aktiviti pngakap aku brmula dgn prtndingan kwad hari kokurikulum SMKANI 2006. Agk mngejutkan sbb thun tu aku jd squad leader utk pasukan pengakap ni sdangkan abe Aqil msih form5 di sekolah tu.. p aku cube biasekan diri tuk lawan suare abg2 & kakak2 dr unit lain yg 2 3 thun lbih tua dr aku.. hohoho.. Alhamdulillah, sperti dijangkakan kami kalah hari tu.. yela, squad leader form2 nk lawan form5?? Jgn mimpi r.. hahaha… p kwad aku x hbis di situ thun tu. Kali ni join camping lagi di Lata Belatan.. kak sini aku msuk 2 acara gk, prsembahan & kwad.. tp kali ni aku brlakon plak.. no percussion.. huhuhu.. sal kwad pulak. Lg pening kpale.. sblum ni ade abe Aqil tuk ‘follow up’ bdk2 ni.. tp kali ni aku kne buat sdiri sbb abe Aqil x gi prkhemahan thun ni.. mklum la, prepair tuk SPM. Mmg susah giler.. xde sape nk dgr arahan aku suh gi brlatih kwad.. tp aku xnak givap agi.. aku nk brtnding jgk wlaupun x ckup korum. Last2 dpt jgk kumpul 10 org trmasuk aku.. ckup2 syrat minima dlm prtndingan tuh.. tu pun lpas puas pjuk bdk2 ni.. hadoii.. Akhir tahun 2006 ni lagi best sbb aku brpeluang ke Jambori Pengakap Malaysia ke 11 di Kuala Pilah, Negeri9.. huhuhu.. byk pengalaman aku dpt kt sana melalui aktiviti2 yg disediakan.. flying fox, abseling, radio amatur, & byk lagi..

2007 aku brpengakap dlm prkhemahan tahunan je.. kali ni di Kem Bukit Kluang, brhampiran pantai Air Tawar.. tahun tu Wan Muhamad (form4 2007) yg handle selaku ktua kontinjen Pengakap.. mmg best bekerja dgn dye.. x ego & selalu positif.. tahun tu best jgk dpt buat sketsa dgn geng2 yg ‘satu kepala’ dgn aku cm sapiq yunan.. hahaha.. p 2007 x byk citer Pengakap aku.. huhuhu..

2008 ni paling x dpt aku lupakan dlm berpengakap.. brmula dgn hari kokurikulum SMKANI 2008, aku start kumpul kwn2 (lebih selesa dipanggil kwn brbanding anak buah, tkut dilabel besar kepala) untuk brlatih kwad.. thun tu Wan Muhamad td la pengerusi.. amat terharu sbb beliau walaupun SPM tahun ni, tetap sggup join prtndingan kwad ni.. dan x berase janggal dgn aku sbg junior jd squad leader. Bgitu juga dgn khairol anuar, fahmi malik, nasrul (pokko) & kembar faizan faizal.. senior paling spoting. Semoga mereka brjaye slalu. Thun tu jgk aku prkenalkan kwad bunga atau formasi kpd pengakap SMKANI.. aku minta tolong dari abg aku (ex-Putera MTD) utk ajar aku sterusnya kngsi ilmu tu dgn kwn2 kwad yg lain bila mse latihan.. amat mengagumkan dgn komitmen yg diberikan oleh kwn sepengakap semua, shingga brjaye buat kwad pedang yg aku kira paling rumit.. tiba hari prtndingan, dgn ahli pling ramai brbanding unit lain iaitu 31 org, aku meletakkan harapan johan tahun ini.. tp apakan daya, mgkin tiada rezeki lg.. kami hnya dpt tmpat ke-3 slepas tewas dgn kdet polis wanita dan KRS perempuan.. mmg frust, tp aku cuba brsikap professional dan akur dgn kputusan juri.. bulan 6, aku ke prkhemahan agung SMKANI lagi.. kali ni di Taman Rehlah (tmpat same 2005 dlu).. tahun ni aku trpakse ambil alih tugas Wan Muhamad sbg ketua kontinjen sbb beliau x hadir prkhemahan tahun ni.. so brbekalkan ilmu & semangat, aku cuba buat yg trbaik.. alhamdulillah, thun tu pengakap mendpt JOHAN dlm 5 acara drpd 6.. skali gus dpt johan keseluruhan. Huhuhu.. dan aku dpt hadiah sbg pserta terbaik prkhemahan thun tu.. terima kasih kpd kwn2 semua yg trlibat hari tu.. kjayaan ni bukan kjayaan ‘aku’, tp kjayaan ‘kita’.. syukur sgt2.. akhir thun 2008 iatu pd 15-20 November, aku skali lg brpeluang ke jambori pengakap iaitu Jambori Antarabangsa Johor ke-24 yg diadakan di Batu Pahat. Kat sini pun aku temui pengalaman yg x disangka. Brmula tklimat kontinjen Besut di SMKANI beberape hari sebelum brtolak, aku dpt undian trtinggi tuk jd ktua kntinjen Besut.. bukan pe, dh pserta Besut 28 org & 19 darinya geng SMKANI... mne aku x mnang.. adoii.. pape pun aku trime je tnggungjwb tu.. mls nk byk cter.. sterusnyer brtolak ke jambori tersebut.. smpai mlm.. so brsih kwasan, dirikan khemah, then tidur terus mlm tu.. pagi keesokkannya, brkumpul utk tklimat dan lantik ktua kntinjen.. kali ni Besut daerah paling rmai psertanye.. bila cikgu Tg Razali (ktua komanden Trg) tnye sape yg biase bg command tuk kwad, aku dgr ade 1 suare sebut ‘Amir’.. sape la bangang sgt tuh.. hahaha.. trus aku dipanggil.. undi kali ni pun menang.. tp aku gugup giler nk trime jawatan ktua kntinjen negeri ni.. mampus.. pape pun org dh lantik, so buat yg trbaik.. tp aku perasan ade 1 kumpulan ni dr sekolah daerah Kuala Terengganu x selesa dgn prlantikan aku sbb dorang mgharapkan ktua kontinjen dr kelompok dorang.. aku pun bukan nk sgt la.. x pyh nk kutuk blakang2 ni.. huhuhu.. ade 1 lg yg mngejutkan aku kt jmbori ni. Bila hari terakhir sbelum brtolak balik, bru aku sedar yg rupa2nye pserta prempuan igt aku ni cikgu.. hahaha.. klakor la bdk2 ni.. hu3.. ptutla jmpa aku snyum je.. (hrmat sbg cikgu).. mjurla sorang tu mri tnye sbelum aku blik.. ha3.. pe laa.. aktiviti pengakap aku thun 2008 brakhir di jambori tu..

2009, aku form5 dh.. hu3.. so thun ni team kwad pengakap diberi kpercyaan utk mewakili skolah dl prtndingan kwad NGO & GO pringkat daerah Besut.. tp menang sguhati je. Xpelah, buat prmulaan.. hu3. thun ni ada buat hari kokurikulum jgk.. tp aku x jd squad leader dh.. aku nk buat cm abe Aqil buat kt aku dlu.. sbelum kita keluar, tggalkan pelapis dlu. So aku latih pok pa (form2) utk jd squad leader kali ni. Tp dorang hanya dpt sguhati.. xpela, pngalaman tu penting.. thun ni aku konpius samade nk gi ke tidak camping thun ni. Sbb folio PSV aku brlambak lg.. huhuhu.. last2 ats nasihat guru pengakap, aku pergi. Ambil risiko uh.. hu3.. thun ni kontinjen pngakap x gempak sgt la.. aku pun xnak tekan lebih2 dh sbb nk fokus study plak.. so kwad kali ni aku command then aku x igt la dpt no brape.. huhuhu.. tu la kli trakhir aku jd squad leader tuk pengakap SMKANI.. memang aku puas hati sgt dgn thap pglibatan aku dlm pengakap ni.. hasrat aku ialah brdftar sbg pengakap kelana bila di IPT nanti.. kegiatan sebegini mmberi kita byk ilmu yg kita xkan dpt dlm kelas. Agk kecewa juga bila disindir rakan2 tentang pncapaian pengakap aku ni melebihi pncapaian akademik. Mcm ni la, kita xkan phm minat seseorang tu sbb lain org, lain minat.. rmbut same hitam, hati lain2 bro. Kgiatan ni semua adalah hobi aku & minat aku.. klau korang minat bola, org lain x boleh nk kaitkan pncpaian bola tu dgn pncapaian akademik sbb bola tu dh mmg minat.. minat semulajadi wjud dlm diri. Bnda dh minat, msti buat lbih baik. Akademik paling penting, tp jgn prtikaikan dgn minat td. Akademik kita boleh cuba dan akur dgn kmampuan. Hanya kita shaja thu kmampuan kita dan buat yg trbaik.. SEKALI BERPENGAKAP, SELAMANYA TERUS BERPENGAKAP… ^_^

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq
form 1 & form 2 bekap vokal... form 3 - form 5 baru main perkusi (percussion).. Ni gambar di Nasyid PPDa Kebangsaan 2008. Lokasi: SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

My Family...

My Family...

Pengakap SMKANI 2005..

Pengakap SMKANI 2005..
Aku kat barisan belakang sebelah kiri.. Pandai2 la cari.. hehehe

Menggamit Memori

Menggamit Memori
Syukur apabila mendapat Johan Nasyid Karnival PPDa Negeri Terengganu 2008. Sekaligus melayakkan kami ke peringkat kebangsaan buat pertama kalinya setelah penat bertarung dipentas peringkat negeri beberapa tahun sebelumnya... Alhamdulillah..