بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
ASSALAMUALAIKUM...

Pengikut

Bersama Membangunkan Ekonomi Ummah :-)

Ahad, Februari 28, 2010

Pertubuhan Alumni Pemimpin Kanan Pelajar Menengah Negeri Terengganu (PEMIKIR)

Assalamualaikum...

Pada 26 & 27 Februari 2010, sy telah dijemput oleh ktua pelajar perempuan SMKANI, Fadhlin Sakina untk menghadiri 1 prjumpaan bekas pngawas sekolah negeri trganu bagi mewujudkan perwakilan2 di dlm apa yg dinamakan PEMIKR.. mula2 sy amt2 keliru dgn PEMIKIR. apa PEMIKR ni??? ttapi slepas mghadiri prjumpaan trsebut yg brlgsung di SMK Ibrahim Fikri, Kuala Terengganu, barulah sy mngerti matlamat penubuhan PEMIKIR ini.. Alhamdulillah, sy menemui ramai kawan2 yg sy rasa mampu membawa sy ke dunia kepemimpinan sbenar.. berasa amat brtuah.. tq fadhlin sbb ajak join hari tu. rasa amat brtuah lagi kerana trpilih utk mnjadi ahli Majlis Eksekutif iaitu prwakilan kpd PEMIKR bagi parlimen Setiu (bersama kak Asiah, SMK Tg Ibrahim).. amat kagum melihat thap kepemimpinan ex-headboys skolah2 menengah terengganu 2009 ni.. penuh motivasi, karisma, & dedikasi.. mmg bez hadir ke prjmpaan sulung PEMIKIR ni. amat mngagumkan lagi mngenali presiden PEMIKIR iaitu saudara Mus'ab Muzahar.. beliau amat petah mmberi ceramah & motivasi kpd prwakilan PEMIKIR lain. x lupa juga kpd saudara Mat Azizur dgn kemesraannya.. saudara Shaheer, Rahim, saudari putri, kak Asiah & ramai lagi.. smoga kita semua dapat brjumpa lagi.. prjumpaan PEMIKIR yg sy akan hadiri sterusnya akan di ceritakan & update lm blog sy ni.. PEMIKIR PENCETUS DELEGASI IDEA...

Selasa, Februari 23, 2010

Aku & Pengakap... (sekolah rendah)

Aku kenal Pengakap ni sejak dr kecil lagi.. sbb ayah aku pun ahli Pengakap sejati jgk.. tp aku mnjadi ahli Pengakap scara rasminya mse umur 9 thun (darjah 3).. aku x thu knape jiwa aku ni kuat sgt pd Pengakap (x trlintas lgsung nk join uniform lain). Mgkin sbb Pengakap byk mngajar aku tentang selok-belok khidupan brsame dorongan & tnjuk ajar ayah. Mlalui Pengakap aku brkhemah,kwad kaki, berenang, mmbace, memasak & byk lg lah. & yg pling bererti, mnjadi seorang ketua/leader...

Pengalaman prtama aku dlm Pengakap ni brmula dgn prkhemahan. prkhemahan aku yg prtame mse umur aku 9 thun.. mse drjah 3 tu lh.. aku mnyertai prkhemahan sekolah brsame abg aku yg drjah 6 mse tu, ammar (ktua pngakap skolah tahun 2001).. mse tu la aku blajar tentang prkhemahan, jungle tracking, masak2 (sbb bkan kt umah lagi), & byk lg lh...

Darjah 4 aku x prgi prkhmahan mane2. skolah x buat thun tu.. tp aku dh mula jd 'squad leader' Pengakap skolah thun tu pd setiap kli prjumpaan mgguan badan beruniform (mase tu tiap2 hari rabu).. drjah 3 pun dh jd, p akhir2 thun je sbb ambik tmpat abg ak yg da nk UPSR.. x aktif sgt la aku thun ni sbb x pegi camping.

Darjah 5 la pling bez bg aku spanjang brgiat dlm Pengakap di skolah rendah ni.. sbb thun tu aku smpai ke pringkat negeri.. huhuhu!! tp byk rintangan nk smpai ke thap tu.. SK Rhu Sepuluh ni trsohor dgn kwad kaki sjak zman abg aku lg di daerah Setiu ni. jd cg Mokharizam (guru pmbimbing) mgmbil bhgian dlm perkhmahan di pringkat daerah ni dgn mletakkan target sbg johan kwad utk mwakili daerah.. aku & rakan2 lain brlatih kuat giler smpai x msuk klas..(guru besar bg klonggaran sbb drjah 5. lw drjah 6 konpem x bg).. akhirnye tiba la trikh yg di tggu2... kami ke prkhemahan Pengakap pringkat daerah Setiu yg dinamekan Kempori & Skim Lencana Pengakap (skolah rendah shaje) yg dijalankan slame 4 hari 3 malam di pantai Taman Rekreasi Merang... cuaca amat buruk spanjang perkhmahan tu. hujan lebat, dgn angin kencang (maklum la, tepi laut).. hari ke-2, hjan & rbut mkin mnjadi-jadi. dpur, khemah, tikar, sume dibawa angin.. jd, cg Aziz telah mngusulkan cadangan utk mnarik diri dlm prkhmahan ni.. 15 drpd 16 plajar brsetuju dgn cdangan cg tu. sorang je x stuju. sape erk?? hmm.. itulah aku!!! hahaha... sbb keesokkannye acara prtndingan kwad kaki.. ak pikir, brbaloi ke brlatih kwad hmpir 2 bulan & nk trik diri kerana cabaran yg datang hnya 1 hari???? sume da nk mrah kt aku ni.. hihihi.. tp aku buat bodoh jer.. & trus ykinkan cg utk trik blik usulnya.. syukur sgt2 kntinjen SKRS trus dlm prkhmahan ni.. keesokkannya tibalah hari pertndingan kwad tu.. aku rase gugup giler sbb ni first time brtanding di luar skolah. rmai pesaing2 yg mggerunkan.. cm SK Saujana (skolah ayah aku) & SK Sg.Tong.. akhirnya, ktorang dpat jgk johan. Dannnnnnnnn.... scare automatik aku dilantik sbg ketua prkhemahan tu. huhuu.. tp, ade 1 pristiwa lucu yg x dpat aku lupekan. mse tu prtndingan masakan rimba.. xboleh gune priuk belanga. semua msti gune alam smulajadi.. cntoh msak nasi dlm klape. jd tugas aku ialah basuh beras.. aku x thu yg peserta dibenarkan keluar daripada kwasan prtndingan utk pergi basuh beras. aku pun nampak ada segelas air tepi aku ni.. aku pun gune la buat bsuh beras. bila smpai mase utk hidangkan air kpd juri, semua trcari-cari kt mane air gula.. aku dh mula x sdap hati. rupa-rupanya air yg aku guna utk basuh beras & tanak nasi td ialah air gula.. mati lah aku kali ni.. cikgu pun hntar air gula. team aku kalah sbb lmbat (cari air gula tu ah) & nasi rase lain drpd yg normal.. hahaha.. tu la critanya. tiba hari akhir prkhemahan tu, semua brkumpul & aku slaku ketua psukan kwad kaki yg dpt johan diarahkan untuk mnjadi ktua perbarisan & memberi tabik hormat kpd protokol yg hadir mrasmikan pnutup iaitu Tuan Haji Ibrahim, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Terengganu (2003). Di prkhemahan ni aku dpt la 2 lencana.. iaitu berenang & mewarna.

Aku sampai jgk ke pringkat negeri akhirnya.. kalau trus balik hari ke-2 hari tu, x mraselah semua ni.. huhuhu.. prkhemahan pringkat negeri diadakan di Sekayu, Hulu Terengganu. tadi aku dlm kntinjen SK Rhu 10, skrg aku datang ni atas tiket kntinjen Setiu.. bgge woo.. hahaha.. prkhmahan ni dinamekan KOROBORI Pengakap.. semua peserta datang sini utk mnjuarai prtndingan & merebut Lencana Sekayu.. utk dptkan Lencana Sekayu, pserta mesti melakukan aktiviti2 yg dinyatakan dlm buku yg diberikan. selesai mlakukan aktiviti2 trsebut, buku pserta akan dicop sbg mengesahkan pserta layak menerima lencana.. Lencana terawal hanya terhad kepada 50 keping shja.. pserta lain pun ttap dpt, tp hari last prkhemahan.. (x ganas r bro) hahaha.. x thu knape aku ni taksub sgt buat aktiviti2 tu semua. sehinggakan brjaya mndapatkan lencana yg ke-48.. hahaha.. semua knangan manis itu msih segar dlm igatan ku.. hu3! di pringkat negeri ni pun ad jgk knangan yg lucu pd aku.. 1 hari tu mase mkn mlm, cm biase r beratur amik mkanan. bila nak isi air, aku capailah 1 gelas ni.. ambik je sape punyer pun. ha3!! ak nampak dlm glas tu ok je, suci.. kcuali ade 1 'tompok hitam'. "ah! mmg pattern ye kot".. kata aku dlam hati. bila dh habis spinggan nasi aku bedal, aku pun minum la air dlm gelas yg aku ambik td.. bila air dah smpai tahap minima, aku nmpak 'pattern' td brgerak siap mnari2 lg.. rupa2 nya tu lah pacat! ak trus sembur air lm mlut ni.. selebihnya mmg dh telan.. hahaha. tp yg hairannya knape aku x rase loya pun?? hmm.. mgkin tubuh pacat tu manis kot. hu3.. ada 1 lagi, mlm sbelum prtandingan kwad. mlm tu hujan lebat. kemah aku ni dipasang condong sbb tanah x rata. jd tmpat aku tidur bwah sekali & kt situlah air brtakung.. yg lain best je tidur sbb tmpat diorang kering.. aku pun hilang mood nak tido. so aku prgi la tgk cikgu2 mnyiapkan gajet & pntu grbang. lpas tu cg Azmi (penolong pesuruhjaya Setiu), nmpak aku. dia sruh aku pergi tidur. aku cakap, tmpat tidur aku byk air. so, dia minta mane2 cg tumpangkan aku dlm kemah dorang. so mlm tu ak tidur la kt kemah sorang cg ni.. (nme pe aku x ingat). best siot tidur dlm kemah pemimpin ni.. besar giler.. hu3! tp sbab best tu la aku dpt bala pagi keesokannya.. ape la cg tu, bila dia bgun smbhyang subuh, dia tinggal aku sorang2 dlm kemah tu.. lpas tu x bgitau kt cikgu aku yg aku tumpang tidur dlm kemah dia.. pagi tu dia dah keluar pergi mane ntah.. prtandingan kwad pkul 9, pkul 8.30 semua tgh cari aku lagi kat mane.. aku ni plak tidur mati. mjur sdar sndiri pkul 8.45 tu.. cg suruh aku cpat2 pergi mandi, aku rase dh x smpat kot. so, basuh muke jela. sbb aku, team kwad lwat 5 mnit lapor diri. adoii.. tu la knangan2 best yg aku xkan lupe spanjang hyat aku.. ha3! lm prtndingan kwad tu Setiu dpat no 4 je.. mgkin sbb dosa aku pagi tu dgn tuhan. (korang pkir la sndiri.. hahaha)... yg best lagi aku smpat salam & tabik hrmat kt Ketua Pesuruhjaya Pengakap Malaysia mse tu, Tan Sri Sulaiman Daud.. mse trima hadiah saguhati kwad tu la. tu kgiatan last aku mse darjah 5 dlm pengakap ni.

bila drjah 6, aku menaruh hrapan utk ke prngkat negeri skali lg, tp ggal.. sbb tewas kwad dgn SK Sg. Tong.. tp xpe lah.. namun, Pengakap ttap johan di pringkat skolah pd thun 2004.. 2004, tu lah thun aku keluar drpd Pengakap SK Rhu Sepuluh.. nombor patrol aku iaitu 10, akan ditanggalkan dari uniform aku ni.. dan akan digantikan dgn no patrol skolah menengah yg akan aku jejaki seterusnya... >Aku & Pengakap... (sekolah menengah) akan menyusul.. nantikan.. hehehe

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Rela Dipimpin Untuk Memimpin

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq

Pemain Perkusi Kongga Soutul Ittifaq
form 1 & form 2 bekap vokal... form 3 - form 5 baru main perkusi (percussion).. Ni gambar di Nasyid PPDa Kebangsaan 2008. Lokasi: SMK Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim.

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

Pemain Sulung Rebana Ibu Pasukan Dikir SMKA NURUL ITTIFAQ 09

My Family...

My Family...

Pengakap SMKANI 2005..

Pengakap SMKANI 2005..
Aku kat barisan belakang sebelah kiri.. Pandai2 la cari.. hehehe

Menggamit Memori

Menggamit Memori
Syukur apabila mendapat Johan Nasyid Karnival PPDa Negeri Terengganu 2008. Sekaligus melayakkan kami ke peringkat kebangsaan buat pertama kalinya setelah penat bertarung dipentas peringkat negeri beberapa tahun sebelumnya... Alhamdulillah..